8 aprilie 2008

Cu cutu la veterinar

Prima vizita la veterinar poate fi o experienta traumatizanta (mai ales pentru tine!) daca se soldeaza cu un vaccin. In principiu, un pui de Chihuahua cumparat de la o canisa serioasa ar trebui sa vina cu primul vaccin facut (acesta se face la varsta de 6 saptamani).


Dar mai exista si cazurile nefericite, al meu si al lui Lily, de exemplu, unde Lily avea doar 5 saptamani cand mi-au adus-o, si, prin urmare, nu avea cum sa fie vaccinata. Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da, intr-o situatie de genul acesta, e sa ai incredere in medical veterinar pe care l-ai ales pentru catelusul tau. In functie de dentitia puiului, acesta ii poate stabili cu foarte mare exactitate varsta si, deci, etapa la care a ajuns pe schema de vaccinare.


Iata cum ar trebui sa arate, in mare, schema de vaccinare pentru un pui de Chihuahua (si pentru orice alta rasa, de altfel):


6 saptamaniMonoparvo (vaccin contra Parvovirozei, viroza deosebit de periculoasa, adesea mortala manifestata prin febra, diaree cu sange, voma incoercibila si deshidratare severa).

8 saptamaniPuppy DP (este un vaccin bivalent contra bolii lui Carre sau jigodie, cum i se mai spune popular, si a doua valenta este constituita din rapelul pentru parvoviroza).

10 saptamaniCorona (vaccin cu o singura valenta contra Coronavirozei, boala infectioasa virala, foarte contagioasa si care seamana din punct de vedere clinic cu Parvoviroza adica: voma, diaree, deshidratare, polidipsie (apetit crescut pentru lichide).

12 saptamaniDHPPi+L (vaccin contra: boala lui Carre, Hepatita infectioasa, Parvoviroza, Tuse de canisa si Leptospiroza)

14 saptamaniDHPPi+L (reprezinta practic acelasi vaccin si se efectueaza ca rapel)

16 saptamani – Antirabicul reprezinta ultimul vaccin care se efectuaza in primul an de viata al catelului.


In al doilea an de viata si, implicit, in ceilalti, nu mai ai de facut decat urmatoarele vaccinuri astfel:


Daca primul vaccin al catelului (Monoparvo) l-a facut de exemplu pe data de 1 martie 2008, atunci revaccinarea din anul 2009 se va face incepand cu aceeasi data:


1 martie 2009 DHPPi+L (vaccin contra: boala lui Carre, Hepatita infectioasa, Parvoviroza, Tuse de canisa si Leptospiroza)

14 martie 2209 DHPPi+L+R (reprezinta acelasi vaccin polivalent plus antirabicul care este obligatorie prin lege).


Dupa ce inchei acest ciclu chinuitor (pentru pui) si costisitor (pentru tine) de vaccinuri din primele 3 luni de viata ale catelului, nu-ti mai ramane decat sa-l duci la deparazitare externa in fiecare luna si la o deparazitare interna odata la 3 luni.


Iti recomand sa nu-i faci carnet de sanatate, ci pasaport international catelului tau. Diferenta de pret este de numai 10 lei, dar avantajele unui pasaport sunt mult mai numeroase. Si nu uita, inainte de a-ti duce puiul la primul control veterinar sa-ti pregatesti o lista cu eventuale nelamuriri si intrebari (in legatura cu alimentatia, cu orele de somn, cu comportamentul catelului etc.) pentru a le putea discuta cu medicul.


Urmatorul post: potty training, sau, mai pe romaneste spus, cum iti inveti puiul (incapatanat) de Chihuahua sa-si faca treaba acolo unde ar trebui.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am avut probleme cu Codruta (bestia mea paroasa) cand a fost mica. Nu a fost vaccinata cum trebuie si s-a imbolnavit de parvoviroza. Vreo doua saptamani am fost zilnic cu ea la veterinar sa-i puna perfuzii, pentru ca nu putea sa manance. A fost cat pe ce sa moara, dar s-a dovedit o luptatoare.
Acum are 15 ani si inca se tine binisor pentru un caine de varsta ei. Mai are probleme cu auzul, cu vederea, cu picioarele, dar e normal cand ai o varsta.
Abia astept sa vad ce metoda ai folosit tu sa o inveti pe Lily unde sa-si faca nevoile. :D

Ina si Lily spunea...

metoda clasica: muuuuulta rabdare! :D

Anonim spunea...

Sa mai pui poye cu pitica. Ş=